Over ons

Alles over Kerk op het Kip !

Onze missie

Het doel is om de kerk te blijven gebruiken als ontmoetingsplek alwaar het gebouw door de tijd heen ook altijd voor heeft gediend. Het gebouw zal open staan voor de gehele rekkense gemeenschap en door iedereen moet er gebruik van kunnen worden gemaakt. Uiteindelijk doel is om samen met de andere accomodaties een unieke gelegenheid te bieden aan de Rekkenaar om op sociaal, cultureel en welzijnsgebied zich verder te ontplooien en een steentje hieraan bij te dragen. Door duurzaam en innovatief bezig te gaan met aanpassing van het gebouw kan er voor een ieder iets geboden worden, waarbij de overnachtingsmogelijkheden in het kerkgebouw een uniek en op zich zelf staande belevenis zal zijn. Daarnaast is het doel om een exploitatie te realiseren die minimaal kostendekkend is en waarbij de mogelijkheid bestaat te reserveren voor mogelijk toekomstig onderhoud en het naar de gemeenschap verder aan kunnen bieden van ontmoetingsmogelijkheden op allerlei gebieden.

Onze geschiedenis

Reeds in het jaar 1246 wordt er in historische documenten melding gemaakt van een kerk in Rekken.
In 1379 werd een kapel gebouwd op het erve Groothoed, dat voor dertig Duitse munten gekocht werd.
De eerste predikant in deze (protestantse) kapel was Hendrikus Kerkweerd; de hervorming noodzaakte de Rekkense katholieken ter kerke te gaan in Riekenberg op een uur loopafstand.

Daarna heeft Rekken nog een kapel in het (nu Duitse) Nieuwkerke gehad.

Met de aartsbisschoppelijke benoeming van Petrus van den Hurk tot pastoor van Eibergen begint het verzelfstandigen van de parochie Rekken. Van den Hurk heeft er voor geijverd dat er een bijkerk gebouwd zou worden en in 1871 kon, na een grootschalige collecte in het hele aartsbisdom Utrecht, met de bouw begonnen worden. Op 3 september 1872 werd de kerk ingewijd en toegewijd aan de Heilige Martelaren van Gorcum omdat in dat jaar het 3 eeuwen-feest was van deze patroonheiligen. De Rooms Katholieke gemeenschap van Rekken telde toen 280 zielen.

Tot in het begin van de twintigste eeuw werd de (bij-)kerk bediend vanuit Eibergen, maar in 1910 werden de eerste stappen gezet naar de oprichting van een zelfstandige parochie. In juli 1914 kreeg de Eibergse kapelaan W. de Groot de opdracht tot stichting van de parochie in Rekken. Aanvankelijk was het de bedoeling hier elke zondag een H. Mis op te dragen en op de derde zondag van de maand direct na de Mis een Lof te celebreren en een kruisweg te bidden.

Op 19 juli 1914 werd de inschrijving voor een bijdrage voor de nieuwe parochie geopend; pastoor De Groot tekende toen in voor een bedrag van fl. 6000,-. In februari van het daarop volgende jaar kon met de bouw van de pastorie gestart worden ( voor fl. 8500,-) en nadat op 26 september 1915 de grenzen van de nieuwe parochie waren vastgelegd kon op 30 september de pastoor feestelijk worden ingehaald.

Daarna volgden nog enkele mijlpalen: in 1928 kon de parochie haar eigen schoolgebouw (de Theresiaschool) in gebruik nemen, dat in 1951 uitgebouwd moest worden en in 1960 werd uitgebreid met een kleuterschool.

Bestuur

De stichting is de Stichting behoud Kerkgebouw Martelaren van Gorcum en is opgericht ter bevordering van het maatschappelijk welzijn en de volksgezondheid van met name de inwoners van Rekken en omgeving.

Het bestuur is belast met de besluitvorming van de stichting, Naast het bestuur is een grote kring van vrijwilligers die zich inzetten voor de Kerk op het Kip.

Het bestuur bestaat momenteel uit de volgende leden:

Voorzitter: Toon Tankink

Secretaris: Jos Scholte van Mast

Penningmeester: Huub Scharenborg

Alle bestuursleden zijn onbezoldigde bestuurders.

ANBI

De stichting heeft een aanvraag ingediend om een ANBI-status te verkrijgen (Algemeen Nut Beogende Instelling. Met deze ANBI-erkenning betekent het dat we voornamelijk op cultureel gebied bezig zullen zijn.

De Stichting behoud Kerkgebouw Martelaren van Gorcum is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 78755484. Het RSIN of fiscaal nummer is 861519152.

Met een ANBI hoeft U geen erf- of schenkbelasting te betalen over een schenking of nalatenschap aan onze stichting. De Belastingdienst stimuleert instellingen als de onze te begunstigen met een schenking. Deze schenking is fiscaal aftrekbaar.

Voor informatie over de mogelijkheid van giftenaftrek bij aangiften inkomstenbelasting verwijzen we U door naar de site van de belastingdienst.